Det gør mig oprigtig ked af det og også rasende når specielt ældre mennesker skal udnyttes og franarres deres penge, at man kan finde på at udnytte deres tillid til folk og ofte manglende viden om IT, Internettet og sikkerhed.
Man læser ofte i diverse diskussiongrupper hvor en ny sag er til diskussion, at de ældre ligefrem fortjener det når de er så dumme… Det er en uhyrlig indstilling og mangel på empati og forståelse for at udviklingen går hurtigere end man kan følge med til, ikke kun den teknologiske udvikling, hvor alt synes at være muligt, men også den kedelige udvikling grænsen for anstændighed, som hele tiden rykkes, til der i dag ingen grænse synes at være for hvad folk med dårlige intentioner kan finde på.
Tillid og godtroenhed er til fals for en skadelig kynisme, og jeg forstår rigtig godt de ældres frustration og fortvivlelse, når de skal være ofre for deres ellers gangbare godtroenhed, men manglende viden overfor hensynsløse og samvittighedsløse kriminelle.
Heldigvis er der meget hjælp at hente, men den er nødt til at blive tilpasset et niveau som de ældre kan være med til, og det handler jo ikke kun om at give råd om teknologiske forholdsregler, men også i høj grad de mere menneskelige, hvor man omstiller sin tankegang og omstiller sin sunde fornuft til en langt mere kynisk fornuft.
Det skorter ikke på gode råd. Her handler det om at finde nogle pålidelige og upartiske kilder, som ikke har en bagtanke eller økonomisk afsæt til at ville vildlede, fremfor at hjælpe.
Både på borger.dk, aeldresagen.dk og på forbrugerstyrelsens hjemmeside kan man finde rigtig meget hjælp til tekniske forholdsregler.
Nedenfor er 3 gode steder på nettet med links til nyttig hjælp.
Man kommer langt med at bruge sin sunde fornuft, men når ens verdensbillede ændrer sig, kan det være svært at finde en “normalitet”, altså normen for hvad man skal stole på og tvivle på, og hvor man skal sætte ind og ændre sine vaner og måde at tænke på. Det nemmeste ville være at tillægge sig en mistro mod alt og alle, og aldrig stole på nogen, og det offentlige system er da også en stor fortaler derfor, hvor man som udgangspunkt har den holdning, at du som borger og patient er fuld af løgn, hvorfor de gerne vil sikre sig beviseligt at du er den du er, og at du i virkeligheden har det ærinde som du siger du har.
Da jeg var barn låste vi aldrig døren. I dag har jeg en forstærket fordør med en topsikret, og af forsikringsselskabet godkendt lås på, og en dørtelefon med kamera hvor jeg kan se hvem der står nede ved døren til etageejendommen. Jeg vil som udgangspunkt slet ikke have gæster ved min dør.
Elektronisk og på nettet bruger vi i stedet kodeord, certifikater og NemID, eller MitID som det formentlig kommer til at hedde fra sommeren 2021, godt og vel om halvandet år, som skal sikre vores identitet endnu mere på nettet.
Men vi skal jo også lære at bruge de teknologier, som rent faktisk vil os noget godt, som vil hjælpe os og beskytte os. Hvis ikke vi lærer at bruge det, er det ligeså lidt bevendt som en rukolås, hvis vi ikke har nøglen dertil.
Her vil jeg gerne hjælpe til, og komme med mine råd til en ansvarlig færden på nettet.
- Kodeord på mindst 12 tegn.
- Kodeord skal være behørigt lange, man tilråder kodeord på i hvert fald 12 tegn. Men hvordan husker man 12 tegn med mindre det er et ord, hvilket på det kraftigste frarådes at bruge. I stedet vil jeg anbefale at man indlærer en sætning. Fx. “Min søster bor på Andebyvej 12 i Kolding, de har en rød Lada familiebil”. Når man har indlært den sætning, så tager man den første karakter i hvert ord til sit kodeord. Det bliver til følgende kodeord: “MsbpA12iKdherLf”. Det kodeord består både af store og små bogstaver og tal.
- Brug ikke det samme kodeord til alle log-ins.
- Lav i stedet varianter af indlærte sætninger. Det er nemt fx at lave Andebyvej 12 om til Gåserupvej 26 i sin sætning, som giver en variant til sit kodeord.
- Brug 2 faktor beskyttelse.
- 2 faktor beskyttelse er hvor du skal afgive en ekstra bevis for at du er den udgiver dig for. I dag er 2 faktor beskyttelse blevet ret udbredt, NEMID er et eksempel på dette, hvor du både skal indtaste et kodeord og en kode fra NemID viseren, og oftest indtaster man sit mobil nr. hvorpå man får en kode, som man skal indtaste. Dette er en god sikring, idet der ikke er andre som kan have dit telefon nr.
- Brug ikke unødvendige programmer og apps.
- Hold din computer, tablet og telefon REN ! Undlad at downloade og installere et eller andet smart i en fart. Nysgerrigheden tager ofte det bedste af os, og vi får installeret noget som vi ikke ved hvad er, og måske skal vi endda skrive vores e-mail adresse ind for at hente det, og så har vi balladen… Lad være ! Spam e-mails, scams og skrammel bliver jo netop sendt til os, fordi vi har givet dem vores e-mail adresse. Så lad være, og måske dette giver anledning til nu at man skifter sin e-mail adresse ud, og KUN giver den til de som man stoler på, og som skal have den.
- Hvis du endelig vil downloade noget på nettet, så brug en sekundær e-mail adresse som kun er beregnet til den slags, en spam e-mail. Det er nemt at lave en ny e-mail adresse på Google. Denne G-Mail kunne hedde Claus.spam@gmail.com
- Klik ikke et link uden at have undersøgt det !
- Måske nemmere sagt end gjort, men rigtig mange bruger velkendte virksomhedsnavne for at skjule deres bedrag.
- Prøv fx at vælg besvar e-mailen. Dette kan afsløre en obskur e-mail adresse som det pågældende firma aldrig ville bruge.
- og specielt hvis de beder dig sende personlige oplysninger, er der en god grund til at slette e-mailen. INGEN virksomheder vil nogensinde bede dig logge ind med NemID fra en e-mail, de vil heller aldrig bede dig om oplysninger derom eller om dit kodeord.
- Er du i tvivl, så kontakt virksomheden på telefonen og spørg dem om rigtigheden af dette, inden du besvarer eller sender noget som helst.
- Når du handler på nettet, så undersøg virksomheden inden du handler der.
- Tjek virksomhedens oplysninger, evt. gå på TrustPilot og se om de har et godt omdømme, og evt. ring til dem på det telefon nr. de har oplyst for at sikre deres oplysninger er korrekte.
- Prøv evt at gennemlev scenariet, hvis du IKKE får det som du har betalt for, INDEN du bestiller noget .. hvordan vil du håndtere dette? hvilke oplysninger har du om dem? Hvad kan du gå videre til banken og evt politiet med? Noter dig de nødvendige oplysninger.
- Gennemse videoerne nedenfor, og de links jeg har skrevet. Så er du godt rustet .
Har du brug for en mere systematiseret indlæring, som er med til at indøve nogle gode fremgangsmåder og principper for adfærd, så kontakt mig gerne. Jeg tilbyder gratis hjælp og rådgivning til pensionister.
Hej Claus. Noget af det kan jeg godt genkende. Har f. eks fået tlf opkald hvor jeg skal tænde min pc. Eller en anden som angiver at være fra banken og vil have oplysninger fra mit nøglekort. Er aldrig hoppet på den.
Hvis jeg handler på nettet vil jeg vide hvem jeg handler med og har sikret mig at jeg kan kontakte dem hvis noget går galt.
Jeg skulle f. eks købe noget ved cykelpartner. Da jeg havde bestilt, udfyldt det hele og havde godkendt købet. Så skete der ikke mere, ingen ordrebekræftelse. Dagen efter skrev jeg til firmaet og fik at vide at ordren ikke var modtaget.
Men jeg har meget at lære. Har været på kursus ved ældresagen for længe siden.
Min pc. anbefaler at jeg skifter adgangskode. Jeg kan ikke engang huske den jeg har da jeg aldrig bruger den. Så det må du hjælpe mig med næste gang.
Ellers er det meget nyttig det du skriver.